Mittwoch, 26. Oktober 2011

Capital Cooking!




Berlin


Hi fellow MoFoers!

I love Berlin - honestly. It's one of my top 5 cities in the world and I love nearly everything about this city . It's big, it's loud, it's alternative, there are many vegan and vegetarian restaurants, people from many different cultures live there, you can follow every lifestyle you want to. There are so many artists, so many theaters, so many different people. It's magic. When I visited Berlin for the first time I felt I could finally breath freely.

However. By now I never managed to move to Berlin but I will - someday.


Berlin cooking is like Berlin itself: A huge melting pot, thousands of influences, adapted, refined or simplified. Doner kebab was invented over there (even though all people think it MUST be Turkish), but usually Berlin specialities are very down-to-earth and simpel.
Berlin has always been the home of poor workers, artists and students, which can also be seen in its traditional treats:






Beamtenstippe mit Quetschkartoffeln

literally translated: Official's Dipping with Squeezed Potatoes


what you need:

~100g soy protein mince
~100ml tomato puree
paprika, salt, pepper, shoyu, a touch of garlic
1/2 bell pepper (yellow or red), cut in small pieces
1 small carrot, cut in slices
1 onion, cut in small squares
4 small gherkins, cut in small slices
~150ml vegetable broth
50ml gherkin "water"
marjoram, sage, salt, pepper
mashed potatoes (2-3 potatoes, buttery margarine, salt)



1.
prepare soy mince: add tomato puree and flavour with paprika, salt, pepper, shoyu and garlic
allow to infuse for at least 30min

2.
sauté onion, add soy mince, carrot and paprika; season with marjoram and sale
deglaze with broth and simmer for 15 more minutes, add gherkin "water", add gherkins, simmer for 2 more minutes, eventually add more spices or thicken (flour), then serve




Today's sweets are so simple, I will only give you a photo instruction (which is lots easier then giving folding instructions).
These tiny little treats are dead simple, quickly made, but still so delicious! They are called "Pig Ears" because their shape reminds of a pig's ear (well I don't think so, but I do not care).
                                                                           



one roll flaky pastry




spread a thin layer of sugar onto it



then fold 



fold once more



cut into small slices - bake for 10-15min at 180°


done! 


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Huhu,

heute gehts nach Berlin. Ich liebe Berlin, diese Stadt ist unter den Top 5 bei mir, weil sie laut ist, alternativ, stickig, so viele Lebensentwürfe zulässt, riesig ist, unhöflich und ungehobelt - Berlin eben.
Als ich das erste Mal dahin kam habe ich mich gefühlt, als könnte ich endlich frei atmen. Die verschiedenen Menschen, die Unkompliziertheit, das alles macht mich glücklich.

Irgendwann ziehe ich dahin -bestimmt.

Berliner Küche ist wie Berlin selbst, ein Gemisch aus allen möglichen Einflüssen, teils angepasst, teils verfeinert, teils vereinfacht. Der Döner wurde hier erfunden und auch ansonsten ist die Berliner Küche eher bodenständig, so wie auch die heutigen Gerichte.


Beamtenstippe mit Quetschkartoffeln: 

was man braucht:

~100g Sojagranulat
~100ml Tomatenpüree
Paprika, Salz, Pfeffer, Shoyu, etwas Knoblauch
1/2 Paprika (rot oder gelb) in kleine Stücke geschnitten
1 kleine Karotte, in dünnen Scheiben
1 Zwiebel, in kleinen Würfeln
4 kleine Essiggurken, in Scheiben
~150ml Gemüsebrühe
50ml Gurken"wasser"
Majoran, Salz, Salbei, Pfeffer
Kartoffelpüree (2-3 Kartoffeln, Salz, buttrige Margarine)



1.
Sojahack vorbereiten: Tomatenpüree hinzugeben und mit Paprika, Salz, Pfeffer, Shoya und Knoblauch würzen
mindestens 30 min ziehen lassen

2.
Zwiebel anrösten, Sojahack, Karotte und Paprika hinzufügen; mit Mahoran und Salbei würzen;
mit der Brühe ablöschen, 15min köcheln lassen, Gurken"wasser" hinzugeben, Gürkchen ebenfalls, dann weitere 2 min köcheln, eventuell nochmal abschmecken oder andicken (Mehl), dann servieren


Für die Schweineohren einfach der Anleitung oben folgen, die erklärt sich ganz ohne Worte...





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