Montag, 24. Oktober 2011

Cultural Exchange








Saxony-Anhalt



Hi MoFoers!

There is something I might have to explain about today's dish and why it has become a German traditional treat. (another history lesson, but I'll make it short)
After WW II Germany was divided: the allied forces (USA, England and France) controlled Western and Russia Eastern Germany. This is how the former GDR originated. As Western German people were re-democratized and learned about chewing gums, nylon stockings and American music (which casted forth into the sixties and seventies, when German born singers used funny fake American accents) Eastern German culture was affected by Russian traditions.
Nowadays there aren't many differences left. Germany is united again, but there are still some remains, especially in Eastern Germany (former GDR became a satellite country of the USSR) and today's dish is one of these. It is a traditional Russian stew from left-over meat, which became one of Eastern Germany's favourite dishes and still is nearly completely unknown in Western Germany. Even though there are a thousand different recipes for it I leaned my dish on a recipe from Saxony-Anhalt.
A few words about veganizing it:
As this dish requires different kinds of meat (concerning texture and taste) it seems even better and more logical to use all these vegan "meat substitutes" as seitan, different tofus, vegan sausages, tempeh, ... because they add different textures and tastes without being too overpowering in taste. All these work very well together so don't mind to use whatever your refrigerator offers. If you are not keen on using any of these soy or seitan based goodies you may also try a mushroom soljanka.


Soljanka (which is Russian and means "salted")



what you need:

200g "meat substitute" (I used: 50g smoked tofu, 50g plain tofu, 50g seitan, 50g soy protein chunks, 1 (40g) seitan salami), cut into squares
100g button mushrooms, cut into squares (optional)
1 large onion, cut into squares
4 small gherkins, cut into slices
1 red paprika bell, cut into stripes (optional)
400ml tomato puree (optional, otherwise add more broth)
~1/2l strong vegetable broth
100ml gherkin liquid (optional, otherwise add more sour cream/yogurt)
1tsp peppercorns
1tsp salt
1 bay leaf (not edible)

topping:
vegan sour cream/soy yogurt
freshly chopped greens (parsley, celeriac, dill)
1/2 lemon (which I forgot)


How to:

1.
saute onion, mushrooms and tofu/seitan pieces, add tomato puree, soy protein chunks, allow to infuse for about 2-5 min, then add broth, gerkins, bell pepper, spices and simmer for 15 min

2.
arrange on a plate and top with a squeeze of mustard or yogurt, spread chopped greens over it and enjoy!



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Huhu,

heute geht es in den Osten.
Die dortige Küche unterscheidet sich vor allem in ihren Einflüssen, die während der Zeit der DDR aus dem Osten kamen von der  Westdeutschen.
Soljanka (russisch für "Gesalzenes") ist eins der Gerichte, die im Westen fast vollkommen unbekannt sind, während sie sich im Osten aus nach der DDR noch größter Beliebtheit erfreuen. So wie Westdeutschland vom amerikanischen Lebensstil beeinflusst wurde (man denke nur an Kaugummis, Nylons oder Schlagersänger mit peinlichem Fakeakzent in den 60ern und 70ern), so näherte sich der Osten an Russland an.
Dieser Eintopf, der klassisch aus dem zubereitet wird, was an Fleischresten auffindbar ist, eignet sich allerdings besonders für Veganisierungsexperimente, da das was ihn auszeichnet, nämlich die verschiedenen Texturen der Fleischeinlagen mit veganem "Fleisch" viel besser zu erzeugen sind.
Egal was man grade im Kühlschrank hat, man kann alles verwenden, ein Eckchen Räuchertofu, ein paar Soja Chunks, Seitan, vegane Wüstchen, Tempeh und der Vegetarier auch Quorn. Egal was der Kühlschrank hergibt, Pflanzenfleisch sollte immer gut miteinander harmonieren, da es zwar verschiedene Texturen aufweist, dafür aber keinen so dominanten Eigengeschmack hat, dass es die anderen Bestandteile erdrücken würde.
Wer sich weder mit Soja noch mit Seitan anfreunden kann, das Gericht aber trotzdem versuchen möchte, der versucht es am Besten mit einer Pilzsoljanka.


das ist drin: 




200g "Fleisch" (bei mir: 50g Räuchertofu, 50g Tofu, 50g Seitan, 50g Sojawürfel, 1 (40g) Seitansalami), in Würfeln
100g Champignons, gewürfelt
1 große Zwiebel, in kleinen Würfeln
4 kleine Gewürzgurken, in Scheiben
1 rote Paprika, in Streifen (optional)
400ml pürierte Tomaten (optional, sonst mehr Brühe)
~1/2l starke Gemüsebrühe
100ml Essiggurkenwasser (optional, ansonsten mehr Joghurt/Sour Cream)
1TL Pfefferkörner
1TL Salz
1 Lorbeerblatt (nicht essbar, rechtzeitig entfernen)

Garnitur:
vegane Sour Cream/ Joghurt
frisch gehackte Kräuter (Petersilie, Dill, Sellerie)
1/2 Zitrone (habe ich vergessen)


so wirds gemacht:

1.
Zwiebel, Pilze, Seitan, Tofu anrösten, mit Tomaten ablöschen, Sojachunks dazugeben, 2-5 Minuten durchziehen lassen, Brühe hinzugeben, Gurken, Paprika und Gewürze hineinrühren, 15min köcheln lassen

2.
auf einem Teller anrichten, einen Klecks Joghurt oder Sour Cream dazugeben, mit Kräutern bestreuen und guten Appettit!

1 Kommentar:

  1. I never thought of using different veg proteins in one meal (except maybe beans & tofu together) but it's such a good idea. This will be a great clean-the-leftover-in-fridge meal too:)

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