Sonntag, 30. Oktober 2011

Let's Yeast Again!



Westphalia





Hi MoFoers!

You might already have realized that German kitchen uses loads of yeast and here comes another yeast pastry recipe:

I don't know whether all Christians act the same, but on Good Friday eating meat is traditionally forbidden (in fact there are no legal laws that say so, but even some non religious people I know keep the tradition). Over here in Bavaria most people eat fish instead, but a friend of mine told me about a very special tradition in Westphalia.
Only on Good Friday they make one special dish "Struwen". It doesn't contain meat or eggs (as eggs are forbidden during fasting period, too, but I heard some religious people use eggs) and is best to decribe as some kind of a yeast pancake.
Usually it contains raisins but I hate (hate, hate, hate!) raisins, so I used cranberries instead. Still this is very good, maybe even better! Maybe I'd try and use apple pieces instead of cranberries next time.



Struwen - Westphalian Yeast Pastry




what you need:

250g wheat flour
150m plant milk (maybe some more, depends on the milk used)
20g yeast
1 1/2tbsp sugar
cranberries (usually: raisins)
a pinch of salt


how to:

1.
prepare dough (everything except the cranberries), it should become a plain and firm yeast dough, allow it to rise for at least 1h

2.
add berries, form small "cookies" and fry in a pan

3.
garnish with icing sugar or cinnamon sugar





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Huhu,

ich weiß nicht wie das da ist wo ihr wohnt, aber Karfreitags wird traditionell kein Fleisch gegessen, nicht dass mich das irgendwie stören würde oder so...

Hier in Bayern isst man stattdessen meistens Fisch, eine Freundin aus NRW hat mir aber erzählt, dass es bei ihnen ein spezielles "Karfreitagsgericht" gibt: Struwen.
Aus Fastengründen enthält es weder Eier noch Fleisch (wobei das mit den Eiern scheinbar nicht so sonderlich strikt gehandhabt wird) und es ist eine Art Hefepfannkuchen (Pfannkuchen im berliner und nichtberliner Sinn).
Üblich ist es, das mit Rosinen zuzubereiten, aber ich hasse Rosinen, also habe ich stattdessen Cranberries genommen.
Beim nächsten Mal würde ich vielleicht stattdessen Apfelstückchen probieren, aber diese hier sind trotzdem hervorragend, vor allem wenn man den sauren Kontrast der Cranberries mag.



Struwen - Westfälisches Karfreitagsgebäck

das braucht man:

250g Weizenmehl
150m Pflanzenmilch (evtl mehr, kommt darauf an welche man nutzt)
20g Hefe
1 1/2TL Zucker
Cranberries (normal: Rosinen)
eine Prise Salz


so wirds gemacht:

1.
Teig zubereiten (alles außer der Cranberries), der Teig soll glatt und fest werden, mind. 1h gehen lassen

2.
Beeren hinzugeben, aus dem Teig kleine "Kekse" formen und in einer Pfanne ausbacken

3.
mit Puderzucker oder Zimtzucker bestreuen

Kommentare:

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