Dienstag, 11. Oktober 2011

You won't believe what this is made from!

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northern Germany

Hello MoFoers!

Today we are visiting northern Germany and I will present a dish that might be the most reblogged and presented in Germany's vegan blogging scene.
(If I knew who had the idea I would definitely link this person so, inventor, if you manage to find this post drop me a line and I will give you all the credits you earn!) 

Some thoughts about the dish itself: "Zwiebelmett"
I didn't find a translation for that so I might have to tell you what the original dish is.
It's a sort of ground pork mixed with onion pieces and spices. Sounds strange? It is to me, too. As I have been a vegetarian since I was about 7-8 years old I never tried it, my mother worked as a nurse when she was young and she knew all these disgusting diseases you might get when you eat raw meat. In fact this is the "save" version. Plus it's healthier and if you want to create something shocking for Halloween (I have a vision concerning thousands of Mett-brains at MoFos Halloween parties) this might be a little favourite.
Okay, now let's see the photo:





I made the bread rolls myself, too, but they turned out a little -unperfect- so no recipe for this
It doesn't look that spectacular, but it tastes really good!

How to?

requires:
100g rice cake (yes, that's the magical ingredient!)
hot water
1 shallot, minced (alternatively: onion)
~4 tbsp tomato paste (I used 3x concentrated, so you might have to add some if you use a different one)
1 tsp salt (I had salted rice cakes, maybe you need more when using unsalted)
1/2 tsp pepper
1 tsp paprika powder
1tsp medium-strength mustard
1 tsp sharpening spice (I had a bouquet garni, but still added some chili, some sprinkles chili sauce might be fine, too) 
1tsp parsil
1tbsp olive oil


1. step
break rice cakes into bigger pieces, put them into a sieve and pour hot water over them for about 10-15 seconds, they should get wet but not too mushy.

2. step
put rice cake pieces into a bowl, add other ingridients and mash (a fork will be best), could take a few minutes.

3. put it into your refrigerator and let it rest for at least 20 min.
4. Funny things to do with vegan Zwiebelmett: burgers, spread (as seen on the photo) and... tadaaaa.... Germany's most popular 70's food relic that should not be missing on every 70's revival party: 




a 70's pork rice cake hedgehog
(okay, I should have used olives as eyes and snout, if you want to see different unvegan ways of cooking, ask google for "Mettigel")



So this has been a short post for today - I was up to offering you a bread roll recipe but somehow my bread rolls never turn out perfectly well, I have absolutely no idea why, but I guess it might be my small oven.
See you tomorrow, I planned on visiting Franconia and again I will present one of my childhood favourites (I guess I have been quite a veggie kiddie!), stay tuned! Thanks for reading and to all other MoFoers, thanks for  sharing your recipes! 


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Kein deutscher Veganblog kommt ja heute mehr ohne eigenes "Zwiebelmett"-Rezept aus, deswegen habe ich beschlossen es weiter in die Welt hinauszuverbreiten und selbst etwas zusammengerührt, was ich teils selbst zusammengebastelt, teils von anderen abgekupfert habe.
Wer auch immer die Idee mit den Reiswaffeln hatte möge sich bitte bei mir melden, dann schreib ich das als Credits hin. Bei den einzelnen Variationen bin ich mir nicht ganz sicher, wem ich was geklaut habe, insofern verzeiht bitte die Nicht-Nennung, vielleicht mache ich die Tage aber nochmal einen veganen Zwiebelmett-Übersichts-Post, dann kann ich ja verschiedene Leute verlinken (vor allem wenn ihr eine großartige Idee von euch wiedererkennen solltet).
Über die "Echtheit" kann ich gar nichts sagen. Ich bin seit meiner Kindheit Vegetarierin und meine Mutter hätte mir nie rohes Fleisch gegeben (sie war in ihren 20ern Krankenschwester und hat eine Menge unappettitliche Krankheiten gesehen die auf den Verzehr von rohem Fleich zurückzuführen waren), davon mal abgesehen schmeckt das als Aufstrich hervorragend, vor allem Zwiebelliebhabern wie mir.

Rezept

man benötigt:
100g Reiswaffeln
heißes Wasser
1 Schalotte, fein gehackt
~4 EL Tomatenmark (ich hab das 3fach konzentrierte verwendet, kann also bei geringerer Konzentration mehr sein)
1TL Salz (Ich hatte gesalzene Reiswaffeln, falls man ungesalzene verwendet, sollte man das Rezept anpassen)
1/2 TL Pfeffer
1 TL Paprikapulver
1 TL mittelscharfer Senf
1 TL Scharfmacher Gewürzmischung von Sonnentor (Tabasco, Chilisauce, etc. sollte auch funktionieren)
1 TL Petersilie
1 EL Olivenöl

Zubereitung:
1. Schritt
Reiswaffeln in grobe Stücke zerbrechen, in ein Küchensieb geben und ca 10-15 Sekunden mit heißem Wasser übergießen (sollten nicht matschig werden, nur eingeweicht)

2. Schritt
Reiswaffelstücke zusammen mit den Gewürzen in eine Schale geben, dort mit einer Gabel zerdrücken und gut verrühren

3. Schritt
In den Kühlschrank stellen und mindestens 20 min durchziehen lassen (zur Haltbarkeit kann ich nix sagen, war gleich wieder weg ;) )

4. Schritt
Auf Brot streichen, Bratlinge draus machen oder auch einen Mettigel formen (kommt bestimmt auch gut als Mettgehirn zu Halloween ^^)!

1 Kommentar:

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